*American apple pie*
200º, 35 min
pajdeg:
150 gr Smör/margarin
4 dl Vetemjöl
½ dl Florsocker
1 nypa Salt
1 Ägg
½ msk Vatten
pensling:
1 Ägg
1 msk Mjölk
1 msk Råsocker
fyllning:
12 stora Äpplen
1 st Citron (saften)
50 gr Smör/margarin
4 msk Strösocker
2 tsk malen Kanel
1 tsk malen Ingefära
Blanda samman tärnat smör, vetemjöl, florsocker och salt. Tillsätt ägg, vatten och arbeta samman till en deg. Knåda inte. Plasta och låt degen vila i kylen, minst 30 minuter. Skala och kärna äpplena, skär varje äpple i åtta klyftor. Lägg dem snabbt i en skål, tillsätt citronsaft och blanda. Stek äpplena i smör/margarin, strösocker, kanel och ingefära, fördelat över 2 omgångar alternativt 2 stekpannor. När äpplena är lite mjuka efter cirka 5 minuters stekning, rör om låt dem svalna på en tallrik. Dela degen i två bitar, den ena lite större än den andra. Lägg den större degbiten på ett väl mjölat bakbord och kavla ut till en cirkel, cirka 30 cm i diam och ett par mm tjock. Rulla upp degen på kaveln, och rulla ut den igen över en pajform med löstagbara kanter. Tryck försiktigt ned degen längs kanterna, och låt det som bli över hänga utanför pajformskanten. Fyll upp pajformen med äppelfyllning. Kavla ut den mindre delen av degbitarna till en cirkel, cirka 25 cm i diam. Vispa ett ägg med en skvätt mjölk och pensla på kanten av den undre delen. Lägg på det utkavlade locket, och skär sen av den deg som hänger över kanterna. Nyp ihop skarven med fingrarna. Ställ pajformen på en plåt, pensla locket med äggstanningen och strö över råsocker. Skär små snitt runt pajen och grädda i 200º i den nedre delen av ugnen, i cirka 35 minuter tills den är gyllene.

Kommentarer
Trackback