*Citronpaj*
225°, 20-25 min
3 dl Vetemjöl
150 gr Smör/margarin
1 msk Strösocker
1 st Ägg
fyllning:
6 st Äggula
2 st Ägg
250 gr Smör/margarin
4 dl Strösocker
4 st Citroner
2 msk Strösocker
garnering:
2 msk Florsocker
Mät upp mjölet i en skål. Lägg i smöret skuret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet med gaffel, fingertopparna eller i matberedare till en smulig massa. Tillsätt sockret och ägget och arbeta snabbt ihop till en deg. Knåda degen lätt och forma den till en tjock rundel. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut till kanterna. Lägg degen i en osmord pajform och tryck till den. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen stå och vila i kylen i 30 minuter. Värm ugnen. Grädda pajen i mitten. Fyllningen: Vispa ihop gulorna med de hela äggen. Smält smöret i en kastrull, tillsätt sockret och blanda väl. Tvätta citronerna, finriv skalet och pressa ur saften. Häll i äggblandningen, citronsaften och skalet och vispa ihop. Sjud under oavbruten kraftig vispning tills blandningen blir tjock och krämig, 5-10 minuter. Sila ner krämen i en skål och låt kallna. Bred ut citronkrämen i pajskalet. Låt stå i kyl 1- 2 timmar, gärna över natten. Pudra över florsocker före servering.
kräm:
4 Äggulor
1 msk Vaniljsocker
1 msk Vetemjöl
1 dl Vispgrädde
1 dl Strösocker
Kokas upp. Rör ner 100 gr smör/margarin. Dela marängbotten och bred ut krämen mellan. Vispad grädde + färska bär ovanpå.