*Jordgubbstårta m. lemon curd*

175º, 25-35 min

2 st Ägg
2 dl Strösocker
50 g Smör/margarin

3 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Vaniljsocker
1 dl Mjölk
1 st Citron (skalet)

Smör/margarin till formen
½ dl Ströbröd till formen
2 l färska Jordgubbar
4 msk Strösocker
Lemon curd
3 dl Vispgrädde
½ dl Aprikosmarmelad (valfritt)


Ibland blandar jag sockerlag (2 delar strösocker/1 del vatten) med lite punsch eller någon annan god likör och penslar det på bottnarna för att de ska bli extra saftiga och få god likörsmak. Denna tårta är även underbar att göra med en hemlagad vaniljkräm som fyllning.


Sätt ugnen på 175º. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt med elvisp. Smält smöret och rör ner det i äggsmeten. Tvätta citronen noga, torka och riv försiktigt av skalet. Blanda vetemjöl, bakpulver, vaniljsocker och vänd försiktigt ner det i smeten, rör sist i mjölken och rivet citronskal. Pensla en 20 centimeter diameter stor kakform med löstagbara kanter med smält smör och bröa den med ströbröd. Fyll smeten i formen och baka kakan 25-35 minuter, prova med en sticka. Låt den svalna på ett brödgaller och dela tårtbotten i tre lager. Skiva hälften av jordgubbarna och rårör dem med strösockret Lägg jordgubbarna i understa lagret på tårtan. Lägg på en skiva sockerkaksbotten och bred över lemon curd. Lägg på översta skivan och täck med vispad grädde, skiva resterande jordgubbar och lägg dem på toppen. Smält marmeladen i en kastrull, sila av den och pensla sedan jordgubbarna med den.


Kommentarer
Postat av: Jenny

Mmmmm, verkar mumsigt!



// Jenny (kika gärna in på bloggen! ^^)

2008-12-26 @ 20:27:13
URL: http://jennypennanstar.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0