*Vaniljbakelse m. hallon*
225º, 10 min
2 st Smördegsplattor
2 st Overheadfil, ark
vaniljmousse:
2 st Gelantinblad
1 st Vaniljstång
1 dl Mjölk
2 st Äggulor
3 msk Strösocker
2 dl Vispgrädde
2 st Äggvitor
3 msk Hallonsylt + 2 msk
1 msk Florsocker + Vatten
Sätt ugnen på 225º. Kavla varje smördegsplatta till 10x30 cm. Lägg dem på ett bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter. Låt svalna. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten. Snitta vaniljstången på längden och koka den med mjölken i en kastrull. Tillsätt äggula och strösocker under vispning. Sjud krämen på svag värme under vispning. Ta upp vaniljstången. Lyft upp gelantinbladen och smält dem i krämen. Vispa krämen sval. Vispa grädde och äggvita var för sig. Rör ner det i äggsmeten. Bred hallonsylt på en av bottnarna och lägg ner den i avlång 1-litersform. Fodra längs kanterna med 7 cm breda remsor overheadfilm. Häll i vaniljmousse och lägg på den andra bottnen. Täck över den med plastfolie och ställ den i frysen minst 4 timmar. Bred hallonsylt på smördegen. Blanda florsocker med lite vatten till glasyr. Ringla över kakan. Skär i 3-4 cm breda bitar. Låt dem stå framme cirka 20 minuter före servering.

Kommentarer
Trackback