*Bacontsatsiki*

4 port, 1 timme

1 pkt Bacon

½ Gurka

½ tsk Salt

2½ dl Yoghurt (grekisk)

1 st Vitlöksklyfta (pressad)

25 gr Valnötter (grovhackade)

1 tsk Dijonsenap

2 msk Gräslök (hackad)

Salt

Peppar


Strimla och knaperstek baconet, låt rinna av på papper. Skala och riv gurkan grovt. Blanda med saltet och låt stå cirka 10 minuter. Lägg över gurkan i en sil och pressa ut all vätska. Blanda yoghurt, vitlök, nötter, senap och gräslök. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna minst 1 timme i kylen. Blanda ner baconet vid servering.

  


*Laxfilé m. bakad potatis samt ägg- och räkröra*

200º, 15-20 min, 4 port

4 st bitar Laxfilé (á 140g)

Salt


Ägg- och räkröra:

1½ dl Crème fraiche

½ dl Majonäs

2 st hårdkokta Ägg

¼ Rödlök

2 msk Dill (hackad)

150 gr skalade Räkor

Salt


Bakad potatis:

4 st Bakpotatisar

50 gr Smör/margarin

1 tsk pressad Vitlök

några Dillkvistar

Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt. Ställ in i ugnen och stek i 200º i 15-20 minuter. Gör under tiden ägg- och räkröran. Blanda crème fraiche och majonäs. Hacka ägg och rödlök och rör ner. Blanda i dill och räkor. Smaka av med salt. Baka potatisen i mikron. Lägg potatisarna på en tallrik som tål hög värme. Gör hål med provsticka och kör i mikron på full effekt i 8-10 minuter. Känn med provsticka att de är klara. Skär smöret i mindre bitar och blanda med vitlök. Lägg några dillkvistar över.


*Laxfilé m. romsås*

200º, 15-20 min, 4 port

4 st bitar Laxfilé (á 140g)

Salt


Romsås:

2 dl Crème fraiche

½ dl Majonäs

½ tsk Salt

2 msk Stenbitsrom


Bakad potatis:

4 st Bakpotatisar

50 gr Smör/margarin

1 tsk pressad Vitlök

några Dillkvistar

Lägg laxfilébitarna i en ugnsfast form och salta ordentligt. Ställ in i ugnen och stek i 200º i 15-20 minuter. Gör under tiden romsåsen. Blanda crème fraiche och majonäs. Tillsätt salt och stenbitsrom. Rör om och smaka av. Baka potatisen i mikron. Lägg potatisarna på en tallrik som tål hög värme. Gör hål med provsticka och kör i mikron på full effekt i 8-10 minuter. Känn med provsticka att de är klara. Skär smöret i mindre bitar och blanda med vitlök. Lägg några dillkvistar över.



*Choklad- och banankaka*

175º, 1 timme

120 gr rumstempererat Smör/margarin

1½ dl Strösocker

2-3 st Ägg

3 st Bananer

4 dl Vetemjöl

1 dl Kakao

1 dl Kokos

2 tsk Bakpulver

100 gr Choklad


Sätt ugnen på 175º. Smörj en avlång brödform och strö den med kokos. Rör smör och strösocker krämigt. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda samman mjöl, kakao, kokos och bakpulver. Mosa två av bananerna och blanda ner i smeten. Rör ner mjölblandningen. Finhacka chokladen och vänd ner den. Häll i formen. Skiva den sista bananen och lägg ovanpå smeten. Grädda längst ner i ugnen 1 timme. Prova med en sticka att kakan är klar.


RSS 2.0